جزئیات خبر

توسعه صنعت مرغ نیازمند عملکرد صحیح زنجیره تامین

توسعه صنعت مرغ نیازمند عملکرد صحیح زنجیره تامین

دبیر انجمن تولیدکنندگان جوجه یک روزه عملکرد صحیح همه بخش‌های صنعت مرغ را پیش نیاز و عامل اصلی توسعه و پیشرفت این عرصه اقتصادی خواند.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، محمدرضا صدیق پور با اشاره به جایگاه مرغ در سبد غذایی خانواده‌ها به عنوان ارزانترین منبع پروتئین گفت: اهمیت مرغ در تامین امنیت غذایی باعث شده که همه دولت‌ها از این صنعت حمایت کنند و در کشور ما نیز برنامه‌های حمایتی مانند تامین نهاده و اختصاص یارانه یا ارز دولتی از همین رو صورت می‌گیرد، اما لازم است که برای پیشرفت این صنعت، همه بخش‌های مرتبط و زنجیره تامین با هماهنگی بیشتر و اثرگذارتری فعالیت کنند.

دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان جوجه یک روزه با تاکید بر اینکه هماهنگی و هم افزایی بخش‌های مختلف زنجیره تولید به همدلی همه جانبه نیاز دارد، افزود: برای رسیدن به این شرایط لازم است که برنامه ریزی‌های دقیق و پیشرفته‌ای صورت گیرد و از دیدگاه‌های همه بخش‌ها در سیاستگذاری‌ها استفاده شود.

صدیق پور با انتقاد از برخی اقدامات در گذشته، خواهان احترام گذاشتن به بخش‌های مختلف صنعت مرغ شد و تصریح کرد: وقتی همه حلقه‌های زنجیره تولید در سیاستگذاری‌ها لحاظ شوند و جایگاه هر بخش دیده شود، ما شاهد نتایج مطلوبی خواهیم بود.

وی برنامه ریزی دقیق و به موقع را لازمه عملکرد صحیح هر صنعتی است، اضافه کرد: بطور مثال در صنعت مرغ موارد بنیادی مانند مرغ اجداد یا مرغ مادر حداقل شش تا هشت ماه زوتر از زمان تولید گوشت مرغ به برنامه‌ریزی نیاز دارند و عملکرد مناسب در این حوزه به ایجاد آرامش نسبی و ثبات در بازار کمک می‌کند.

دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان جوجه یک روزه با تاکید بر اینکه برنامه‌ریزی دقیق، تامین مالی و احترام به هر بخش در زنجیره تولید، توسعه و پیشرفت صنعت مرغ را به دنبال خواهد داشت که متاسفانه این موضوع کمتر مورد توجه قرار گرفته و هر بخش کار خود را به صورت جداگانه انجام داده است.

وی استفاده از تجارب گذشته را برای سیاستگذاری‌های مطلوب ضروری خواند و گفت: استفاده از توانایی و تجارب تشکل‌ها و بخش خصوصی از جمله تامین کنندگان و تولیدکنندگان نهاده‌ها، حمل و نقل و تولید کنندگان مرغ برای کنترل تنش‌ها و نوسانات ضروری است و تاکنون نیز به ایجاد ثبات نسبی کمک کرده است.

صدیق پور گفت: برای همین منظور هر هفته جلسات ستاد هماهنگی امنیت غذایی را با حضور مسئولان دولتی و معاونین مرتبط در وزارت جهاد کشاورزی برای طرح و پیگیری موضوعات و برطرف کردن موانع برگزار می‌شود که در تثبیت تولید نقش موثری داشته است. ضمن اینکه مجموعه‌های بالادستی نیز وضعیت را کاملاً رصد و پایش می‌کنند.

این تولیدکننده بار دیگر بر لزوم توجه به جایگاه و توانایی‌های بخش‌های مختلف صنعت مرغ تاکید کرد و گفت: مشارکت تولیدکنندگان مستقل برای بهبود بهره‌وری ضروری است و در این مسیر باید به آنها و تجارب و توانایی آنها احترام گذاشته شود.

وی با بیان اینکه مدیریت واحد این صنعت در قالب زنجیره تامین به معنی واقعی و با مشارکت سایر بخش‌ها می‌تواند مدیریت بازار را بهبود بخشد، اظهار داشت: اگر یک مدیریت واحد با مشارکت و لحاظ کردن همه حلقه‌ها وجود داشته باشد که بتواند تامین نهاده، دارو، واکسن و تکنولوژی را به موقع هماهنگ کند، علاوه بر اینکه قیمت تمام شده را کاهش می‌دهد، بلکه زمینه را برای رونق بخشیدن به صادرات و یا احیاء بازار‌های صادراتی از دست رفته فراهم کند.

دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان جوجه یک روزه سرمایه گذاری را پیش نیاز مدیریت واحد زنجیره تامین خواند و گفت: اموری مانند تامین به موقع نهاده‌هایی مانند ذرت و کنجاله سویا و همچنین دارو و واکسن حیاتی است و در حالیکه عواملی مانند نوسانات نرخ ارز مستقیما بر این موضوع حیاتی اثر می‌گذارد، مدیریت واحدی در این عرصه نیست و شرکت پشتیبانی امور دام فقط می‌تواند بخشی از نهاده‌های موردنیاز را تامین کند.

وی با بیان اینکه شرکت‌هایی که از قبل زنجیره نسبتا کاملی داشته‌اند، کمک چشمگیری به کشور کرده‌اند، افزود: این شرکت‌ها در بخش اجداد و مرغ مادر نقش خوبی در تامین نهاده‌های زیربنایی و رسیدن کشور به شرایط خودکفایی در جوجه یک روزه داشته‌اند و صنعت مرغ مدیون زحمات این شرکت‌هاست.

صدیق پور با بیان اینکه افزایش هزینه‌هایی مانند کرایه حمل و نقل باعث بالا رفتن هزینه تمام شده می‌شود، اظهار داشت: در هر حال باید این هزینه‌ها پرداخت شوند، چراکه در غیر این صورت واحد‌های تولیدی حذف خواهند شد.

وی افزود: قیمت فعلی بازار حتی از قیمت تمام شده اعلامی نیز کمتر است، از همین رو تامین اقتصادی تولیدکننده ضروری است، چون فروش جوجه زیر قیمت تمام شده توانایی ادامه تولید را از گله‌های مولد سلب کرده و منجر به حذف آنها می‌شود.

این تولید کننده در ادامه مدیریت تولید مازاد و استفاده از پتانسیل صادرات را از دیگر عوامل مورد نیاز برای توسعه صنعت مرغ خواند و گفت: ایران دارای توانایی تولیدی تقریباً دو برابر ظرفیت مصرف داخل است و به همین علت مدیریت تولید مازاد به ویژه تولید تخم مرغ نطفه‌دار مهم است و در این زمینه، صادرات می‌تواند به عنوان ابزاری برای تنظیم بازار در شرایط تولید مازاد مورد استفاده قرار گیرد.

صدیق پور با بیان اینکه با توجه به زیرساخت‌های ایجاد شده، ایران در آینده توانایی رقابت در تولید و صادرات را با کشور‌های همجوار خواهد داشت، افزود: اگر بحث حذف یارانه‌ها مطرح شود و شرایط رقابتی شود با توجه به اینکه درخواست‌های زیادی برای محصولات طیور ایران به واسطه کیفیت وجود دارد، دستیابی به بازار‌های صادراتی از دست رفته امکان پذیر است، اما همین موضوع نیز نیازمند مدیریت و هماهنگی در زنجیره است.

در سایت ما عضو شوید

برای عضویت در خبرنامه کشاورزیار شماره همراه خود را در کادر زیر وارد کنید

در حال تماس ...